innogy SmartHome veiligheid, betrouwbaarheid en privacy

Welke gegevens worden opgeslagen in de SmartHome-centrale en op de SmartHome-server?

In de centrale worden inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord), serienummers van SmartHome-apparaten en instellingen (profielen) versleuteld opgeslagen. Op de SmartHome-server wordt een versleutelde reserve- of back-up-kopie van alle gegevens van de centrale opgeslagen.

Hoe worden de gegevens naar de SmartHome-server verstuurd en wat gebeurt hiermee?

Alle gegevens worden verstuurd via een directe, versleutelde verbinding tussen de SmartHome-centrale en de SmartHome-server. Innogy (de fabrikant) maakt geen gebruik van deze gegevens noch worden deze gegevens ter beschikking gesteld aan derden. (zie "Versleutelde communicatie")

Wordt de activiteithistorie van apparaten standaard opgeslagen?

Nee. Dit kun je per apparaat zelf activeren. De activiteithistorie wordt als een versleuteld logboek opgeslagen in de centrale en kun je inzien via de innogy SmartHome app. De logboeken worden niet opgeslagen op de SmartHome-server.

Waarvoor dient het logboek?

Als een apparaat niet werkt zoals je verwacht kun via het logboeken achterhalen welke actie of meting plaatsgevonden heeft. Eventueel kun je ondersteuning van de SmartHome-serviceafdeling vragen. De serviceafdeling kan je verzoeken om de logboekengegevens te versturen. Dit betekent dat er een kopie van het logboek naar de SmartHome-server verstuurd wordt. Het commando om het logboek te versturen kan alleen jij geven.

Versleutelde communicatie

De draadloze commando’s die de SmartHome-apparatuur onderling verstuurt zijn versleuteld met AES 128-bit encryptie. Gegevens die via internet naar de SmartHome-server gestuurd worden zijn versleuteld met TLS AES 256-bit encryptie. Meer informatie over AES encryptie: https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Encryption_Standard

Worden persoonsgegevens (naam, adres en woonplaats) opgeslagen in de centrale?

Nee.

Wie heeft toegang tot de centrale?

Alleen gebruikers met beheer-rechten hebben, via hun persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord, toegang tot de centrale. Een beheerder kan andere beheerders toevoegen. Het is ook mogelijk om gebruikers- en gastaccounts te maken. Deze hebben geen mogelijkheden om instellingen te veranderen, maar kunnen wel apparaten en scenes activeren en bedienen.

Wat kan ik doen als de gegevens in mijn centrale onverwacht verloren gaan?

Met de back-up op de SmartHome-server kun je de laatst opgeslagen configuratie terugzetten in de centrale. Als er geen back-up beschikbaar is, is de laatste mogelijkheid de SmartHome-apparaten terug te zetten naar de fabrieksinstellingen en de instellingen opnieuw te doen.

Hoe veilig is de datacommunicatie als het SmartHome-systeem op afstand bediend wordt?

Zoals beschreven in 2 en 6 worden gegevens en commando’s versleuteld verzonden. Als je niet thuis bent en bijvoorbeeld met een smartphone of laptop wil inloggen, dan wordt eerst een verbinding gemaakt met de SmartHome-server. Deze “vraagt” aan jouw SmartHome-centrale of de gebruikersnaam en het wachtwoord juist zijn. Als de centrale dit bevestigt maakt de SmartHome-server een directe versleutelde verbinding tussen de SmartHome-centrale en het apparaat waarmee je inlogt.

Wat is bi-directioneel?

Alle SmartHome-apparaten kunnen gegevens ontvangen en verzenden. Als een apparaat een commando ontvangt, dan wordt dit commando uitgevoerd. Zodra het commando uitgevoerd is, stuurt het apparaat een statusupdate terug aan de SmartHome-centrale. Zodoende kun je in het SmartHome-programma of de SmartHome-app altijd precies zien wat de huidige toestand van de apparaten is.

Testen en certificeren

Innogy besteedt veel tijd en aandacht aan het beveiligen en versleutelen van alle communicatie. Om hacken te voorkomen wordt het SmartHome-systeem regelmatig getest door gerenommeerde keuringsinstituten als TÜV-IT en VDE. Deze tests worden “penetratietests” genoemd en worden voortdurend verbeterd en uitgebreid waardoor het veiligheidsniveau steeds verbeterd wordt. Het SmartHome-systeem heeft tot op heden alle tests doorstaan en heeft meerdere veiligheidscertificaten ontvangen.

Privacy-garanties

Alle op de SmartHome-server opgeslagen back-up-gegevens (instellingen en profielen) vallen onder de Duitse wet bescherming persoonsgegevens. Dit is momenteel de strengste wet omtrent privacy in Europa. Daarnaast hanteert Innogy nog enkele strengere, additionele criteria.

Hoe groot is het zendbereik van de centrale?

Binnenhuis bedraagt het bereik 20 tot 30 meter, afhankelijk van obstakels die zich tussen zender en ontvanger bevinden. De mate van doordringbaarheid van het signaal wordt bepaald door wanden, vloeren, deuren en de materialen die erin verwerkt zijn. Het draadloze netwerk werkt rond een frequentie van 868,3 MHz (met FSK modulatie) en een zendvermogen van 10mW. In vergelijk met Wi-Fi (frequentie van 2,4 GHz, groter zendvermogen en meer demping) is een netwerk op 868,3 MHz beter in staat wanden e.d. te doordringen. Mocht de ontvangst toch onvoldoende blijken te zijn, dan kan een draadloze range extender toegepast worden.

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587stp14